Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση ακινήτου
29/03/2024Αλλαγή ωραρίου για κρατήσεις γηπέδων
29/03/2024Βράβευση Πάρκου Λιπασμάτων
Τον Μάρτιο του 2024 το πρόγραμμα Γόνιμο Έδαφος καθώς και το σύνολο την ανάπτυξης του Πάρκου Λιπασμάτων παρουσιάστηκαν με την εργασία «Δημοτικό Πάρκο Λιπασμάτων Δραπετσώνας: Η ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων και η αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της παλιάς βιομηχανίας από την τοπική αυτοδιοίκηση” στο 5ο πανελλήνιο συνέδριο ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου 2024.
Συνολικά, στο συνέδριο, παρουσιάστηκαν 150 επιλεγμένες εργασίες, ενώ προσκλήθηκαν ως Key Note Speakers σημαντικοί επιστήμονες στο χώρο της ψηφιοποίησης και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας με την εργασία του, συμμετείχε στη θεματική ενότητα 7: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτιστική Κληρονομιά – Μνημεία σε κίνδυνο»
Τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Τσίγγερης ο οποίος παρουσίασε την εργασία και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στο Πάρκο Λιπασμάτων με το πρόγραμμα Γόνιμο Έδαφος από το 2021 έως σήμερα. Πώς μια ιδέα μετασχηματίστηκε σε πράξη με την συμμετοχή επισκεπτών, κατοίκων, πολιτιστικών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών φορέων.
Αναλυτικά, παρουσιάστηκαν η δημόσια διαβούλευση για την επόμενη μέρα του Πάρκου που έγινε το 2021, τα αποτελέσματα της και πώς με την χρήση ψηφιακών μέσων και νέων τεχνολογιών δημιουργήθηκε, μέσω της πλατφόρμας www.lipasmatapark.gr, μια «ζωντανή» παρουσίαση της ιστορίας του παλιού εργοστασίου και των ανθρώπων που δούλεψαν και έζησαν στην περιοχή. Η ψηφιακή πλατφόρμα, η εικονική περιήγηση, η υβριδική περιήγηση, η σειρά Podcasts “Πάρκο Εργατιάς” καθώς και όλη η βιομηχανική ιστορία του εργοστασίου και της Δραπετσώνας, ταξίδεψαν και συνεχίζουν το ταξίδι τους χιλιόμετρα μακριά από το Πάρκο Λιπασμάτων.
Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας απέσπασε ένα από τα 6 βραβεία που απονεμήθηκαν σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (3 Περιφέρειες και 3 Δήμους) για τις καλύτερες πρακτικές στην ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
* Το 5ο “Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage)” πραγματοποιήθηκε, με τη συνεργασία της Ελληνικής και Κυπριακής Πολιτείας, Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, επιστημονικών φορέων, ερευνητικών κέντρων κ.α.
Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας με το πρόγραμμα #ΓόνιμοΈδαφος πήρε βραβείο καλής πρακτικής για την διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς απο φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης από το 5ο συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, EuroMed 2024!
Η διάκριση αυτή επιβραβεύει την προσπάθεια μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων που συμμετείχαν στην υλοποίηση του και παράλληλα επιβεβαιώνει πόσο σημαντική και απαραίτητη ήταν η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών του Πολυχώρου Λιπασμάτων στις δράσεις του προγράμματος!
Το #ΠάρκοΛιπασμάτων στο σύνολο του και το πρόγραμμα Γόνιμο Έδαφος ως μεθοδολογική προσέγγιση είναι μια καλή πρακτική για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Δείχνουν πώς η κοινωνική κ πολιτιστική καινοτομία μπορούν να επιτευχθούν μέσα από ένα διατομεακό μοντέλο συνεργασίας από δημόσιους, ιδιωτικούς, ακαδημαϊκούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς και πώς ένα συμμετοχικό μοντέλο ανάπτυξης και δράσης μπορεί να δώσει ξεκάθαρες λύσεις κ ένα μονοπάτι στο οποίο περπατάς με σιγουριά!
Από πλευράς μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Χρήστο Βρεττάκο για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε και μας δείχνει, την πρόεδρο και τον πρώην αντιπρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, Κέντρο δια βίου μάθησης Κερατσινίου Δραπετσώνας για την εξαιρετική συνεργασία, τον ενθουσιασμό και την αγωνία που μοιραζόμαστε με κάθε νέα ιδέα που ερχόταν κ έρχεται στο τραπέζι!
Η ομάδα μας όλα αυτά τα χρόνια είναι μεγάλη κ αξίζει ένα τεράστιο μπράβο σε όλους!! Στον Κυριάκο Μελά, την ψυχή του προγράμματος στο ΚΔΒΜ που μαζί με την Μαρού Χατζοπούλου από το COMM'ON υλοποιούν όλα τα βήματα της διαδικασίας! Στην Όλγα Καλλέργη από το COMM'ON για όλη την υποστηρικτική δουλειά της. Την εταιρία Creatures για όλη την οπτική ταυτότητα του προγράμματος και την ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας του Πάρκου. Την εταιρία Spoovio, τον Φάνη Κόλλια και την Έλλη Ξυπολυτάκη για την εξαιρετική δουλειά στο podcast Πάρκο Εργατιάς και φυσικά τον Αλέξανδρο Παπαδάκη από την VREALM για την ανάπτυξη της εικονικής περιήγησης!